O kávě

O kávě Pascucci

Caffé Pascucci Torrefazione je italská rodinná společnost, kterou založil Antonio Pascucci již v roce 1883. Původně se věnoval obchodu mezi Itálií a Anglii, a obchodoval s výživovými produkty. Mezi těmito produkty se nacházela i syrová kávová zrna, dovážená z kolonií. Káva se brzy stala jeho vášní. Z malé domácí pražírny tak dokázali její majitelé brzy vybudovat značku, která se dnes těší velké oblibě, a je považována za top značku mezi italskými kávami. Pražírna se nachází v městečku Monte Cerignone, které leží nedaleko města Rimini.

V roce 1935 Mario Pascucci, Antoniův syn, který pokračoval v rodinné tradici, otevřel obchod v Monte Cerignone.

V poválečném období, Dino Pascucci, Mariův bratr, otevřel vlastní kavárnu v Monte Cerignone a nainstaloval zde první espreso kávovar.

V padesátých letech se Alberto Pascucci zasadil o změnu způsobu pražení kávy, a byl tak vyvinut vlastní systém pražení, díky kterému získává káva svou nezaměnitelnou chuť – sladkost a výrazné aroma.

Oblast Montefeltro ve střední Itálii, kde se nachází Monte Cerignone, je známá nejen svou krásou, ale také ideálním mikro-klimatem, který je ideální pro dozrávání kávy.

Syrová kávová zrna, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách, do sebe při své cestě po moři pohlcují značné množství solné vlhkosti.

Po příjezdu do Monte Cerignone jsou kávová zrna uložena přinejmenším na 40 dní, do speciálního sklepení, dokud zde nedosáhnou ideální rovnováhy mezi vlhkostí a teplotou. Tomuto procesu se říká " fáze dechu „. Během procesu pražení, kdy zrnka kávy sestoupí do chladicí věže, už nepohlcují další vlhkost a jsou pak balení téměř s nulovou vlhkostí. Tímto procesem se zajistí, že "crema“ na kávě bude obzvláště sametová a kompaktní.

V naší kavárně vám nabízíme kávu Pascucci Caffé Golden Sack Grani ve složení 90 % Arabici a 10 % Robusty. Obsah kofeinu je cca 1,5 %

O kávě Cellini

Pan Amleto Pieri začal svoje podnikání jako prodejce zelené kávy na Italské burze v roce 1925. V prosinci roku 1946 obdržel spolu se svými dvěma syny, Umbertem a Sergiem, prodejní licenci na koloniální zboží. Sergio Pieri pak osobně pokračoval v provozování podniku na pražení kávy, který jeho otec založil. Díky jeho podrobné znalosti tradic espressa a jeho pozici znalce kvality ve výběru jednotlivých zdrojů kávy, se jeho firma, „Torrefazione Caffé Columbia“, specializovala výhradně na profesionály v oboru kávy. Za pouhých pár let se tak stala vůdčí firmou na trhu v Toskánsku.

Značka Cellini byla formálně vytvořena v roce 1985, když se Columbia spojila s dvěma dalšími historickými značkami, které byly sami lídry v italském kávovém odvětví. Byly to značky Filicori, založená v Boloni roku 1883 a Eureka, založená v Janově roku 1933.
V roce 1992, díky zapojení pana Lutze Quasdorfa, německého partnera s třicetiletými zkušenostmi v oboru originálního italského espressa, do podnikového vlastnictví, mohl pan Giovanni Pieri, jeden ze Sergiových synů, vypustit značku Cellini na mezinárodní trh, což mělo za následek její urychlený růst a vývoj.

Nový výrobní závod v italském Janově se zaměřuje na kvalitu a technologický pokrok, ale vždy s naprostým respektem pro tradice. Vždy se ví, z jakých plantáží káva pochází, jakým způsobem se sbírá, a pečlivě je sledována celá cesta, kterou kávové zrno musí projít, než se dostane k Vám. To vše je jasným ukazatelem toho, kam chce značka Cellini v budoucnu dále směřovat. Tedy k té nejvyšší kvalitě kávy a následně také k Vaší naprosté spokojenosti.

Caffé Cellini tak přináší na trh vysoce kvalitní italskou praženou kávu určenou pro milovníky těch nejkvalitnějších kávovníkových smě­sí.

Cellini Gran Aroma Bar – tedy káva, kterou Vám nabízíme – je kombinací nejlepší kávy Coffea arabica s malým podílem prané kávy Coffea robusta z Indie. Vyváženou a plnou chuť příjemně umocňuje pomalý proces pražení. Výsledkem je příjemná, vyvážená chuť s bohatou krémovou pěnou která přináší znalci okamžik příjemného požitku a potěšení. Jedná se o směs 80% kávy Coffea arabica a 20% Coffea robusta. Obsah kofeinu nižší než 1,9%. 

HISTORIE PĚSTOVÁNÍ KÁVY

  • Pravlastí kávy je s největší pravděpodobností Etiopie, provincie Kaffa, kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud byl nejspíše přenesen ve 13. a 14. století válečníky při vojenských taženích do Jemenu, kde byl vysazen na terasovitá políčka a dále kultivován.
  • Za zrodem kultu voňavého nápoje ovšem stojí arabský svět.
  • Největší zásluhu na rozšíření pěstování kávy i v jiných oblastech světa mají zejména Holanďané, kteří na počátku 17.století tajně přivezli zelená kávová semena z Jemenu. Rozhodli se pro pěstování této plodiny ve svých zámořských koloniích a v krátké době počali kultivovat první keře kávovníku na Ceylonu (1658) a v Indii. Posléze se pěstování kávy rozšířilo i na Jávu (1697).
  • Roku 1720 tajně převezl Francouz Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu první kávovník na ostrov Martinique. Tento zřejmě krádeží získaný keříček od Holanďanů dal nejspíše základ klonu miliónů kávových keřů, rostoucích dnes ve Střední Americe a oblasti Karibiku.
  • V období kolem roku 1730 byl vyslán Brazilským panovníkem do Francouzské Guyany poručík Francisco de Melho Palheta za účelem urovnání pohraničního sporu. Jeho pravým posláním však bylo získat a přivézt do Brazílie semena kávovníku. To se mu nakonec lstí, kdy se vetřel do přízně manželky guvernéra, podařilo. Pěstování kávovníku se v Brazílii nakonec tak rozšířilo, že v současné době je největším světovým producentem kávy. O další rozšíření kávovníku do ostatních oblastí světa se následně nejvíce zasadili Angličané a Španělé, kteří zavedli pěstování kávy ve svých koloniích.

KÁVA & LEGENDY

  • Jedna z nich, která se udála kolem roku 850, hovoří o habešském pastevci koz Kaldim, který si povšiml, že jeho zvířata vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z neznámého stále zeleného keře. Při bližším zkoumání rostliny objevil kávové bobule a také je ochutnal. O jejich příznivém účinku později hovořil i s opatem nedalekého kláštera a ten se je rozhodl vyzkoušet také. V posledním okamžiku přesvědčen, že povzbudivé účinky kávových bobulí jsou dílem samotného ďábla zrna vhodil do ohně. Díky této náhodě snad poprvé došlo k částečnému upražení kávy a uvolnění jejích aromatických komponent. Vůně kávových zrn dovedla opata ke změně názoru a k rozhodnutí vyzkoušet kávu na mniších, žijících v klášteru. Při dalším experimentování s kávovými zrny přišel na myšlenku rozdrtit je a rozmíchat s vodou. Tento povzbuzující nápoj pak mniši pravidelně pili, aby déle vydrželi recitovat dlouhé modlitby.
  • Jiná legenda z 13. století hovoří o šejku Omarovi z Jemenu, knězi a lékaři, který byl vyhnán z rodné Mokky pro neshody s panovníkem. Na cestě jihem Arabského poloostrova si náhodně uvařil odvar z bobulí keříčků, nacházejících se v okolí tábořiště. Byl velmi překvapen jeho stimulujícím účinkem. Při své další pouti tento nápoj často podával nemocným a v krátké době se o jeho léčivých schopnostech dozvěděl i vladař. Ten se rozhodl udělit mu milost a vyzval ho k návratu do země. Zde mu byl časem vystavěn i chrám a popíjení kávy se postupně stále více rozšiřovalo i v okolí panovníka.
  • Traduje se, že na metodu pražení přišli Afričané, když porost s kávovníky podlehl požáru a kolem spáleniště se začala linout úžasná vůně pražené kávy.

KÁVA V ČESKÝCH ZEMÍCH

  • Češi se seznámili s kávou na sklonku 16. století, kdy Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic měli při svých cestách možnost poznat, s jakou oblibou ji pijí Arabové a Turci.
  • V Praze začal kávu prodávat počátkem 18-tého století Arab Georgus Hatalh, původem z Damašku, mezi obyvateli Prahy známý jako Jiří Deodatus. Chodil po pražských ulicích v exotickém oblečení a turbanu, a nabízel kolemjdoucím koflík neznámého nápoje. Lidem zpočátku káva nechutnala, také se prodávala jen v lékárnách, protože se pro svou hořkost považovala spíše za lék. Ale zároveň je lákala zvědavost ochutnat neznámý, exotikou vonící nápoj.
  • Pití kávy bylo ale velmi drahou záležitostí, a tak se popíjela pouze v domech bohatých měšťanů. Deodatus tedy rozšířil své služby o roznášku kávy. S pitím kávy se také seznámilo služebnictvo, a postupně se dostalo i mezi obyčejné lidi. Deodatus si brzo založil v Karlově ulici první pražskou kavárnu „ U zlatého hada “. A to v roce 1714. A jak obliba kávy stoupala, vznikaly postupně i další kavárny.
  • Úplně první kavárna v Čechách ale vznikla v Brně. Od roku 1702 zde lahodný exotický mok nabízel jistý pokřtěný Turek Ahmed.
  • Kávě se začalo dařit vlastně až ve 20 – tém století mezi válkami. V té době byly na vzestupu i kavárny, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu.

VÍTE ŽE?

… jako první přivezli na starý kontinent kávová zrna Benátčané, kteří si také v roce 1647 otevřeli ve svém městě první kavárnu ?
… nejslavnější fungující italskou kavárnu najdete v Benátkách? Jmenuje se Caffé Florian, a byla založena v roce 1720. Najdete ji na náměstí Sv. Marka. Ženy tu sváděl dokonce sám Casanova :)
… v Anglii měli první v kavárnu v Oxfordu v roce 1650 ? Londýn se své první kavárny dočkal v roce 1652 . To se Londýňankám nelíbilo, byla vydána tzv. Petice žen hlásající neblahý vliv kávy na mužskou plodnost :)
… jednou z nejslavnějších a dosud fungujících kaváren je pařížská Café Procope ? Byla otevřena v roce 1686.
… instantní káva se vyrábí v Americe už od roku 1906?
nejstarší česká továrna na cikorku, sladovou a fíkovou kávu vznikla v roce 1804?
… nejdražší kávou na světě je Kopi Luwak ? Vyrábí se z výkalů kunovité šelmy cibetky, která žije v Indonésii a na Filipínách. Kilogram stojí asi 600 dolarů, Nejdražší vietnamská varianta však přijde až na 6600 dolarů za kilogram. Má velmi kořeněnou chuť s lehkými tóny čokolády a karamelu …Ale já nevím :))…-chutnal jste to už někdooo?
… největšími „kafaři“ jsou Finové ? Na jednu osobu v této severské zemi připadá dvanáct kilogramů kávy ročně. Na Čechy připadají kilogramy 3.